Cugaklik.hr Logo

Zabranjena prodaja alkohola osobama mlađim od 18 godina.

Jeste li stariji od 18 godina?

PODSJEĆAMO VAS DA ALKOHOL KONZUMIRATE ODGOVORNO I UMJERENO

 • Sigurno online plaćanje i brza dostava

Top 10 koktela s ginom koje trebate isprobati ovo ljeto

Gin je danas jedno od omiljenih pića među svim generacijama diljem svijeta, a u Diffordovom vodiču kroz koktele postoji čak 800 recepata za koktele s ginom. Mi smo odlučili izabrati najbolje po našem ukusu te vam donosimo popis naših favorita koje morate isprobati!

LISTA TOP GIN KOKTELA

 1. Gin tonic
 2. Martini 
 3. Negroni
 4. Singapore Sling
 5. 20th Century 
 6. Tom Collins
 7. Aviation
 8. Gimlet 
 9. Clover Club
 10. Gin Fizz

1. Gin Tonic

Postoji li klasičniji gin koktel od gin tonika? Njegov svjež, botanički okus je istovremeno jednostavan i intrigantan, a napravljen je od samo 2 sastojka! Nije ni čudo da je ovo jedan od popularnih svjetskih koktela, a uz dodatke raznih začina dobije potpuno nove dimenzije.

SASTOJCI: gin, tonik, začini

2. Martini s ginom

Klasični suhi gin martini kultni je i najpoznatiji svjetski koktel. Iako je stvoreno mnogo verzija ovog koktela, pravi je martini samo jedan, a malo je pića koja mogu nadmašiti ovaj jednostavni recept koji možete prilagoditi svom ukusu. Dry, wet ili dirty, promućkan ili promiješan, s ukrasom od masline ili limuna – sigurni smo da imate favorita.

SASTOJCI: gin, vermouth, dodaci maslina ili limun

3. Negroni

Negroni koktel s ginom

Negroni je popularni talijanski koktel, a često ga smatraju i aperitivom. Iako je porijeklo pića nepoznato, najčešće se navodi da je nastao u Firenci 1919. u Caffè Casoni. Nakon uspjeha koktela, obitelj Negroni osnovala je destileriju Negroni u Trevisu u Italiji i proizvela gotovu verziju pića koja se počela prodavati kao Antico Negroni 1919.

SASTOJCI: gin, Campari, Martini rosso ili vermouth

4. Singapore Sling

Singapore Sling je klasični koktel od gina koji osvaja publiku diljem svijeta. Popularna priča je da ga je oko 1915. godine razvio Ngiam Tong Boon u Long Baru u singapurskom hotelu Raffles. Danas je jako popularan i postoje brojne verzije s različitim likerima, ukrasima i varijacijama okusa.

SASTOJCI: gin, Campari, Martini rosso ili vermouth

5. 20th Century

Klasični gin koktel nazvan po brzom putničkom vlaku iz 20. stoljeća. Ekspresni putnički vlak 20th Century Limited vozio je između New Yorka i Chicaga 65 godina, počevši od 1902. godine, a između ostalih bogatih sadržaja sadržavao je i vagon-blagovaonicu koja se kasnije pretvorila u noćni klub Café Century.

SASTOJCI: gin, bijela krema od kakaa, aromatizirano bijelo vino – aperitiv Cocchi Americano Bianco ili Lillet Blanc, svježe cijeđeni limunov sok

6. Tom Collins

Tom Collins je klasični slatko-kiseli koktel spravljen od gina i limunovog soka i jako je osvježavajućeg okusa. U početku je rađen s ginom Old Tom, koji je slađi od london dry gina, ali ovaj koktel dobro prolazi s obje vrste alkoholnog pića. Prvi put ga je spomenuo 1876. godine Jerry Thomas – otac američke miksologije.

SASTOJCI: gin, limunov sok, šećer, mineralna voda

7. Aviation

Ovaj klasični koktel je napravljen od gina, likera maraschino i limunovog soka, a u nekim receptima se dodaje i crème de violette. Aviation koktel je stvorio Hugo Ensslin, glavni barmen u hotelu Wallick u New Yorku, početkom dvadesetog stoljeća, a kako je crème de violette sastojak kojeg nije tako lako pronaći, mnogi su prigrlili verziju s maraskino likerom.

SASTOJCI: gin, liker maraschino, limunov sok (+ crème de violette/Creme Yvette)

8. Gimlet

Gimlet je postao popularan 1950-ih, a osim što je jednostavan za napraviti, njegov okus predstavlja savršen balans slatkog i trpkog s botaničkim okusom gina. Raymond Chandler je u svom romanu iz 1953. godine izjavio je da je pravi gimlet napola gin, a pola sok od limete, što se odnosilo na Plymouth Gin i Rose’s Lime Juice Cordial. 

SASTOJCI: gin, sok od limete, sirup

9. Clover Club

Ovaj koktel je nastao 1896.godine u vrijeme prohibicije u SAD-u, a ime je dobio po gospodskom klubu u Philadelphiji. Preporučuje da se piće “mućka na suho” (bez leda) barem minutu kako bi se stvorila bijela pjena na površini. Od 2014., restoran Clover Club u Brooklynu koristi tradicionalni recept od gina, suhog vermoutha, limuna, maline i bjelanjka. 

SASTOJCI: gin, vermouth, svježe cijeđeni limunov sok, sirup od maline, bjelanjak

10. Gin Fizz

Gin Fizz je klasični koktel napravljen od gina, limuna, jednostavnog sirupa i mineralne/soda vode. Prvi recept za ovaj koktel se pojavio u knjizi koktela iz 1876. godine, a 1900-ih mu je porasla masovna popularnost. Ovaj koktel uključuje citruse, likere i zaslađivač, a bjelanjak mu daje pjenastu notu. Kao zaslađivač, često se koristi i javorov sirup.

SASTOJCI: gin, sok od limuna, bjelanjak, sirup, mineralna voda

Zdravica koktelima s ginom

Ovo je bio popis naših favorita, a ako bi morali odabrati jedan koji nam je posebno osvojio srca, to je Clover Club. Ukoliko ga niste isprobali, ili imate drugih miljenika na popisu, posjetite naš webshop, naručite svoju bocu gina i krenite s degustacijom!