Cugaklik.hr Logo

Zabranjena prodaja alkohola osobama mlađim od 18 godina.

Jeste li stariji od 18 godina?

PODSJEĆAMO VAS DA ALKOHOL KONZUMIRATE ODGOVORNO I UMJERENO

  • Sigurno online plaćanje i brza dostava

Kompletan vodič kroz rum - karipsko tekuće blago

Još od 17.stoljeća, rum je piće koje osvaja i najizbirljivija nepca diljem svijeta. Počeo se proizvoditi na Karibima, a danas se tamo stvara čak 80% svjetske proizvodnje ruma. Od čega se proizvodi rum, kako nastaje, te koji su najpoznatiji brendovi ruma, otkrivamo u ovom blogu!

Što je rum?

Rum je žestoko alkoholno piće dobiveno od šećerne trske procesom fermentacije i destilacije, a obično se čuva tj. stari u hrastovim bačvama. Proizvodi se destilacijom iz melase šećerne trske koja se razrjeđuje dok se ne dobije 18-22% šećera u njenom sastavu, te joj se zatim dodaje kultivirani kvasac kojim se izaziva vrenje. Nakon toga slijedi destilacija, a dobiveni destilat je bezbojan i pomalo neugodna mirisa koji podsjeća na maslačnu kiselinu. Dugim stajanjem u hrastovim bačvama, rum gubi neugodan miris i dobiva specifičnu aromu i karakterističnu smeđu boju. Sadržaj alkohola kreće se između 36 – 40%, a neki originalni rumovi sadržavaju i do 90% alkohola. 

Korištenja ruma su raznovrsna, a često su povezana i s bojom samog pića. Tako se zlatni i tamni rum najčešće koriste za piće i kuhanje, a prozirni rum, bez boje, je glavni sastojak mnogih koktela. Također postoje i premium rumovi visoke kvalitete koji se piju sami ili s dodatkom kockica leda.

Povijest ruma

Osim za piće, rum se također koristio dugo vremena i u medicinske svrhe. Naime, britanska mornarica je svojim mornarima davala mješavinu ruma, vina i limete kako bi ih zaštitila od skorbuta – bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C. Osim u prevenciji bolesti, rum se koristio i za očuvanje tijela nakon smrti, a primjer toga je smrt poznatog Admirala Nelsona, čije je tijelo bilo položeno u bačvu s rumom do ukopa. Takon je rum dobio i nadimak od strane britanskih mornara – “Nelsonova krv.”

Koja je poveznica između gusara i ruma? 

Sve datira iz 16.stoljeća kada se glavni sastojak ovog pića, melasa, brodovima prevozila s Kariba u Novu Englesku gdje se proizvodio rum. Osim tog područja, rum se prevozio i u zapadnu Afriku gdje se mijenjao za robove, čime je dobio zasluge i za razvoj trgovine robljem u tom vremenu, a robovi su se najviše prevozili na plantaže na Karibima i Južnoj Americi.

Karipske vode su nekad bile središnja točka za gusarske aktivnosti; na Karibima bi napadali i pljačkali pomorska i trgovačka plovila, uzimajući posadu kao taoce i kradeći dragocjenosti koje bi zatim prodavali u lukama. Mnogi bi pirati započeli svoju karijeru kao pomorski mornari ili posada na trgovačkim brodovima, ali okrenuli bi se piratstvu ili kao rezultat otpuštanja iz takvih službi, ili zbog tada atraktivno popustljivog i demokratskog  života – gusari su bili bolje plaćeni i manje ograničeni.

Pramac broda

Alkoholna pića, a posebno rum, nalazili su se u velikim količinama na svim plovilima, a to je bilo dijelom i zbog pojave dalekih putovanja koja su rezultat europskog naseljavanja u Americi. Grog, koji je mješavina ruma, vode i ponekad vapna, je bio omiljeno piće gusara – u mornarici bi bio dodijeljen mornarima dva puta dnevno, ali pirati su ga mogli piti koliko god žele. 

Velika većina svjetskog ruma potjecala je, ali i još uvijek potječe s Kariba. Šećer je tamo bio velik i bogat izvor koji se izvozio u Ameriku i Europu, a rum, destiliran iz šećera, bio je jeftiniji za prijevoz i tako je postao osnovni izvoz. To je značilo da su mnogi brodovi koje su napali pirati bili natovareni bačvama ruma koje su se mogle prodati po prilično lijepoj cijeni, ali pirati su obično imali običaj degustirati velike količine ovog plijena, i tako je rum postao prva asocijacija na gusare i pirate.

Proizvodnja ruma

Ovisno o mjestu izrade, propisi za proizvodnju ruma mogu se uvelike razlikovati. Te razlike u proizvodnji i tehnikama starenja mogu stvoriti nevjerojatno opsežan i zbunjujući svemir rumova. 

Najveća količina ruma se proizvodi u karipskim i južnoameričkih zemalja kao što su Kolumbija, Venezuela, Gvajana i Brazila, gdje šećerna trska brzo raste. 

U Sjedinjenim Državama ljudi kupuju više ruma nego bourbona, viskija, gina ili tekile. Statistički podaci Vijeća za destilirane alkoholne piće Sjedinjenih Država (DISCUS) pokazuju da je 2014. godine u cijeloj zemlji prodano preko 25 milijuna 9-litarskih kartona ruma, u usporedbi s približno 19,3 milijuna 9-litarskih kartona burbona, 9,4 milijuna kartona viskija, 10 milijuna kartona gina i 13,8 milijuna kartona tekile.

Većina Amerikanaca pomisli na Portoriko i Jamajku kad im padne na pamet rum, ali Karibi su pravi dom ruma. Neil Morris, globalni veleposlanik za WIRSPA i njihov program autentičnog karipskog ruma opisuje rum kao “zlatnu nit koja povezuje 15 različitih zemalja”. Među članovima WIRSPA-e su Antigva i Barbuda, Barbados, Dominikanska Republika, Grenada, Haiti, Jamajka, Sveta Lucija, Trinidad i Tobago i drugi – ali rum se proizvodi u mnogim drugim zemljama i teritorijima širom Kariba, kao i preko Srednje i Južne Amerike. Postoji čak niz proizvođača koji proizvode rum u Sjedinjenim Državama, od Ballast Pointa u San Diegu, do Bull Runa u Portlandu i drugih od Louisiane do Colorada i Marylanda. 

Poput mnogih drugih alkoholnih pića, lokacija gdje se proizvodi određeni rum može utjecati na njegov okus. Kako je Scotch iz Islaya poznat po aromi dima, soli i treseta, a terroir je istaknut u bilo kojoj raspravi o vinu, postoji i regionalizacija ruma, uključujući različite klime i preferirane regionalne stilove. Jedan od ključnih čimbenika je sama šećerna trska i koja se određena sorta usjeva destilira. Okus šećerne trske i soka od šećerne trske koji se koriste na primjer za izradu haićanskog Rhum Barbancourt-a predstavio je lagane, zemljane okuse koji podsjećaju na palmin šećer, dok je sok od šećerne trske iz Dominikanske Republike bogatijeg i slađeg profila.

Kako nastaje rum?

Općenito, rum se proizvodi fermentacijom svježe prešanog soka šećerne trske, šećera od trske ili njegovih nusproizvoda (najčešće melase) te se dodaje kvasac, a zatim ga se destilira.

Nakon toga slijedi odležavanje destilata u bačvi, a najčešće je tada riječ o bijelim ili srebrnim rumovima. Svijetli, ili bijeli rumovi zastarijevaju u spremnicima od nehrđajućeg čelika ili u bačvama, koji dodaju ovom piću nježan karakter, a zatim se mogu filtrirati kako bi im se uklonila boja. Okus ruma ovisi o jako puno varijabli, a glavne su klima, bačve u kojima rum stari te kvasac koji se koristi u proizvodnji.

Za ostarjele rumove, destilat se drži mjesecima ili godinama u hrastovim bačvama i takvi rumovi su obogaćeni značajnim slojevima smeđeg šećera, karamele i začina. Takvi rumovi mogu biti svijetle i zlatne boje, ali također i imati tamne jantarne nijanse. Mladim rumovima se često dodaje boja kako bi dobili zlatnu ili tamnu nijansu, ali i različite arome i začini. Neki rumovi se također i “pročišćavanju” prije flaširanja – razrjeđuju se dodavanjem vode do određene jačine.

Proizvođači često miješaju rumove različitih starosti, a u nekim zemljama, poput Barbadosa i Jamajke, starost ruma se odnosi na starost najmlađeg ruma u boci. Ostale zemlje diljem svijeta koriste srednju vrijednost za prosječnu dob, dok se izjave o starosti obično odnose na najstariji rum u boci. 

Neke tradicije proizvodnje ruma koriste posebne metode za fermentaciju. Jamajčanski rum za početak fermentacije koristi dunder, dio ostataka koji je ostao kao višak od prethodne serije ruma, a to mu daje poseban okus poput banane, također poznat kao hogo. Osim toga, mnogi haićanski rumovi fermentiraju koristeći prirodni divlji kvasac.

Također je važno napomenuti da nije svim rumovima potrebno jednako vrijeme stajanja i starenja u bačvama, već to ponajviše ovisi o klimi. Primjerice, topla i vlažna klima Kariba može za samo nekoliko godina stvoriti rum koji ima sličan okus američkom rumu koji je odležao čak više od 10 godina.

Glavni stilovi ruma

Većina rumova spada u tri ključna stila, iako se oni mogu razlikovati ovisno o lokalnoj tradiciji i namjerama pojedinih destilatora i proizvođača, a 3 glavna pristupa proizvodnji ruma su rumovi u francuskom stilu koji se proizvode na francuskim karipskim otocima, rumovi u engleskom stilu koji su napravljeni u bivšim britanskim kolonijama, i rumovi u španjolskom stilu koji se proizvode u bivšim španjolskim kolonijama.

Podjela rumova po boji je jedna od glavnih podjela, a različite boje ruma označavaju i drugačiju namjenu i korištenje samog ruma u ispijanju, ali i miksanju s ostalim pićima i pravljenju koktela.

Rum bačve

Podjela rumova po boji 

Bijeli rumovi

Bijeli rum se najviše koristi u koktelima, a jedan od najpopularnijih koktela s bijelim rumom je Mojito. Ovakvi rumovi su slatkastog i pomalo neutralnog okusa koji se dobro slaže s gotovo bilo kojim pićem, a Bacardi je jedan od najpoznatijih proizvođača ove vrste ruma.  Bijeli rum je najčešći stil i odležava u spremnicima od nehrđajućeg čelika do godinu dana. Ima lagan, živahan okus i koristi se za izradu klasičnih koktela poput Daiquirija, Mojita i Piña Colade.

Serviranje bijelog ruma

Zlatni i zreli rumovi

Zbog globalne proizvodnje ruma, stvarno ne postoje postavljeni standardi za njegovu proizvodnju, što može dovesti do teških izbora kada su u pitanju ostarjeli ili zlatni rumovi.

Neki zlatni rumovi mješavine su rumova različitih starosti, neki su standardni rumovi koji su odležali određeno vrijeme, a neki se čak miješaju s jakim alkoholnim pićima i sadržavaju umjetne boje kako bi dobili tu tamnu, jantarnu boju.

Tamni rumovi

U kategoriji tamnog ruma postoje dva glavna stila – oni koji odležavaju u pougljenoj hrastovoj bačvi dulje vrijeme i oni koji započinju destilacijom od najtamnije melase, a takvi su rumovi vrlo bogati, gusti i prilično zanimljivog i osebujnog okusa. Ostarjeli rumovi poprimaju boju s vremena provedenog u ugljenim hrastovim bačvama, a njihov bogat i slatkast okus ga čine idealnim i za ispijanje bez ikakvih dodataka. 

Odležali tamni rumovi koriste se u brojnim koktelima i često se može vidjeti kako “plutaju” iznad pića, a najbolji primjer za to je koktel Mai Tai, a neki od plutajućih tamnijih rumova se također koriste za paljenje pića na vatri.

Tamni rum u čaši

Začinjeni rumovi

Začinjeni rum je aromatizirani rum koji je kategorija za sebe, a mješavine začina koje se koriste se razlikuju od brenda do brenda. Ova specifična vrsta rumova neke opčinjava i uživaju u svakom gutljaju, dok neki nisu veliki obožavatelji. Neki od sastojaka koji se koriste u začinjenom rumu su muškatni oraščić, cimet, vanilija, klinčić, kardamom, papar u zrnu, anis, piment i narančine kore. Ovi začini obogate rumove zanimljivim okusom, a začinjeni rumovi nalaze se u mnogo popularnih koktela.

Rumovi s okusom

Kada su u pitanju rumovi s okusom, rumovi poprimaju okus tropskog voća i izvrstan su dodatak brojnim koktelima, a jedan od najpopularnijih takvih rumova je onaj s okusom kokosa. 

Neki brendovi rade prirodnu infuziju okusa, a neki se odlučuju za umjetne arome i ponekad dodaju šećere kako bi se rum dodatno zasladio. Moguće je čak kod kuće dodati okus običnom rumu, a svijetli rumovi su najbolji kandidati za ovakve pothvate.

Najpoznatiji rumovi

BACARDI

Bacardi je najveći privatni proizvođač alkohola u svijetu koji se nalazi vlasništvu neke obitelji. Bacardi rum se do 2003. godine proizvodio samo za obitelj, a zatim je prešao na svjetsko tržište i postao jedan od najuspješnijih proizvođača ruma na svijetu. Naša preporuka je Bacardi Reserva Ocho.

Boce bacardi ruma

CAPTAIN MORGAN

Ovaj rum je osnovan 1944. godine, ime je dobio po poznatom piratu Sir Henryju Morganu, koji je u 17. stoljeću hvatao neprijateljske brodove. Captain Morgan je poznat po proizvodnji bijelog ruma, ali i posebnih izdanja poput Sherry Oak Finished Spiced Ruma.

HAVANA CLUB

Havana Club brend potječe s Kube, i jedan je od najpoznatijih proizvođača ruma na svijetu. Što je zanimljivost kod ovog ruma je to što je donedavno postojala zabrana njegove prodaje na području SAD-a. Ovaj brend je osnovao 1878.godine Jose Archebal, a 1994.godine ga je preuzela tvrtka u vlasništvu kubanske vlade i Pernord Ricarda – Havana Club Internation.

BRUGAL

Ovaj brend je najpoznatiji na Karipskom i Španjolskom tržištu, a osnovao ga je 1888.godine Andres Brugal u Dominikanskoj republici. Brugal u vlasništvu ima čak 3 destilerije, dvije u San Pedro de Macoris i jedna u Puerto Plati.

Za koji god brend ruma se odlučili, bilo to za ispijanje uz samo par kockica leda ili spravljanje koktela s bijelim rumom, vjerujemo da ćete pronaći svog favorita koji će vas u potpunosti osvojiti. Bacite oko na ponudu rumova u našem webshopu i naručite svoj već danas!