Cugaklik.hr Logo

Zabranjena prodaja alkohola osobama mlađim od 18 godina.

Jeste li stariji od 18 godina?

PODSJEĆAMO VAS DA ALKOHOL KONZUMIRATE ODGOVORNO I UMJERENO

  • Sigurno online plaćanje i brza dostava

Romantična večera - Kako izabrati najbolje vino za svako jelo

Ako želite svoju bolju polovicu iznenaditi večerom za dvoje, osim hrane, ugođaja i cvijeća, potrebno je pažnju obratiti i na odabir samog vina. Koji god recept pripremali, kako bi večera za bila savršena, potrebno je dobru hranu spariti s dobrom bocom vina koja odgovara pripremljenom jelu. 

Svaka vrsta jela, ali i svaka namirnica ima određeno vino s kojim se sljubljuje i izvlači ono najbolje iz njega, te je potrebno pripaziti koju bocu vina kupiti, bilo da će se to vino piti uz jelo, ili će se koristiti kao dodatak kuhanju. Koje vino ide uz koju vrstu mesa, ribe ili desert te koja je tajna dobre kombinacije vina i hrane otkriti ćemo vam u ovom blogu!  

Kako odabrati idealno vino za večeru

Prva stvar koju je potrebno odrediti je tip jela koje namjeravate pripremiti ili naručiti. Za aperitiv se preporučuju pjenušci i pjenušava vina, ali i prošek.

Uz lagana jela idu lagana vina, uz bijelo meso, školjke, rakove i kuhanu ribu najbolje piti bijelo vino, a uz pečenu ribu, divljač i tamno meso najbolje odgovaraju crna vina. Kada su u pitanju deserti i slatka jela, uz njih najviše pašu pjenušci i desertna vina. 

Ako se tijekom obroka konzumira više jela kroz više sljedova, potrebno je na stol prvo iznijeti bijela vina, zatim ružičasta, a na samom kraju poslužiti crna vina. Također, ukoliko spremate domaća regionalna jela, imajte na umu da je najbolje spariti jelo s vinom iz iste regije odakle jelo potječe, tako da ako pripremate dalmatinsku pašticadu, odaberite neko dalmatinsko crno vino koje će istaknuti sve kvalitete jela, poput plavca malog. 

Najbolja vina za kuhanje

Spoj vina i jela se ne događa samo na tanjuru i u čaši, već i u istom loncu. Dodatak vina jelima dok se kuhaju im poboljšavaju okus i dodaju posebnu aromu, te se upravo zbog toga vina u kuhinji koriste već stoljećima – dodaju se u gulaše, juhe te marinade jer dodatno omekšavaju meso, osobito divljač. 

kuhanje

Kada se vino dodaje u jelo, potrebno je pričekati da u potpunosti ispari prije nego se u lonac dodaju druge tekućine, poput vrhnja ili temeljca. Zato se vina najčešće dodaju pri samom početku kuhanja, jer ako vino ne ispari, jelo može dobiti aromu koju niste priželjkivali.

Nisu samo crna vina idealna za kuhanje tamnog mesa, kada su u pitanju riba i piletina, dodatak vina može popraviti sam okus i spriječiti isušivanje mesa. Kod laganih jela se koriste bijela vina, a kod tamnih gulaša, junetine i divljači jača crna vina.

Koje vino ide uz mesne i sirne plate

Uz hladna predjela poput mesnih plata koje sadrže pršut, šunku, kobasice, guščju jetru i paštete idu suha bijela vina kao što su graševina, rajnski rizling, debit, bijeli pinot i sivi pinot i portugizac. 

Sirne plate traže prilagođene vrste vina te su najteža kategorija za sparivanje. Meki i lagani sirevi (poput sira Brie) najbolje idu uz lagana bijela vina kao što su graševina i chardonnay, a tvrdi i pikantni sirevi punog okusa najbolje idu uz stara crna vina poput frankovke, postupa, plavca i barrique vina. Gorgonzola je poseban izbor, pa tako zahtijeva i posebno vino – desertno vino. 

Mesna plata - meza

Regionalne specijalitete posebno je potrebno servirati uz odgovarajuća vina s istog područja kako bi se dodatno naglasile arome jela. Uz istarski ovčji sir odlično paše cabernet, uz istarski pršut – teran, a uz dalmatinske specijalitete kao što su drniški pršut, sir iz mišine i masline najbolje odgovara debit. Kada su u pitanju slavonske delikatese poput kulena, slavonske šunke, čvaraka i kobasica, idealan odabir je kutjevačka graševina, a bijeli pinot se najbolje uklapa uz slavonski svježi kravlji sir s crvenom paprikom.

Koje vino ide uz crveno meso

Izbor vina uz crveno meso ne ovisi samo o vrsti mesa, već i o samom načinu pripreme jela. Uz junetinu i janjetinu idu crna vina kao što je cabernet sauvignon, a uz teletinu se preporučuju piti odležana bijela vina kao što su graševina, rizling i bijeli pinot. Bijeli pinot se također pije uz pečeno svijetlo meso, poput odojka, ali također pašu i chardonnay, kraljevina, škrlet i šipon. 

Jednostavno pripremljena svinjetina se odlično slaže s mladim crnim vinima poput lagane frankovke i mladog terana, ali ide također i uz portugizac. Ukoliko se priprema na roštilju, poput carskog mesa, potrebno je svježim i kiselkastim vinom neutralizirati masnoću te su najbolji izbor graševina, rajnski rizling te silvanac.

Uz tamno pečeno meso pašu suha i polusuha vina, te srednje jaka crna vina kao što su frankovka, merlot, crni pinot, cabernet sauvignon i teran, a uz meso na ražnju i roštilju se pije malvazija, graševina, rajnski rizling, kraljevina, bijeli pinot i sivi pinot te chardonnay

Za razliku od roštilja, divljač zahtijeva snažna crna vina kao što su cabernet sauvignon, shiraz, postup, dingač, merlot, babić, plavac, frankovka, crni pinot, barrique vina te kvalitetna bijela vina poput sauvignona te bijelog pinota i sivog pinota.

Koje vino ide uz bijelo meso i povrće

Bijelo meso poput piletine zbog neutralnog okusa najviše ovisi o načinu pripreme i umaku u kojem se sprema. Lagana piletina ide uz lagana vina kao što su bijeli pinot i chardonnay, a hrskavo pečena odlično paše također uz graševinu. Za razliku od piletine, patka je intenzivnijeg okusa koji se odlično slaže uz crni pinot i frankovku

Bijelo vino s mesom i povrćem

Uz različite vrste povrća idu i različite vrste vina – tako se uz tikvice, papriku, pečene gljive, patlidžan, ali i grah varivo poslužuju crna vina, a uz razna povrtna variva i kuhano povrće bijela kiselkasta vina.

Koje vino ide uz ribu, rakove i školjke

Bijela suha vina poput malvazije, rajnskog rizlinga, graševine i bijelog pinota odlično prianjaju uz bijelu kuhanu ribu i ribu u umaku. Kada je riječ o plavoj ribi, osobito pečenoj i prženoj, idealan izbor su odležana bijela i lagana crna vina – sauvignon, rajnski rizling, bijeli pinot i sivi pinot te frankovka, teran i merlot. Pržena ili dimljena riba odlično ide u kombinaciji s rose vinima. 

Orada, lubin, zubatac i škarpina su oborite bijele ribe te odlično idu uz bijeli pinot i chardonnay, a ako se riba priprema na gradela ili na brudet, najbolje je kombinirati s graševinom, bijelim pinotom i sivim pinotom, chardonnayem te crnim pinotom, merlotom i cabernet sauvignonom. Tuna se slaže uz crni pinot, a sardine i skuše uz domaće vino.

Riječna riba se često sprema s kremastim umacima, te joj najviše odgovaraju bijeli pinot i sivi pinot, kao i chardonnay, a kada je riječ o lososu, najbolji je odabir crni pinot.

Ako ste za jelo odabrali školjke i rakove, vina poput malvazije, pošipa i grka su odličan odabir, ali ako ste se odlučili za kamenice, pravi izbor je šampanjac. Škampi i kozice u umacima najbolje idu uz polusuha vina kao što su traminac i graševina, a ako se spremaju na žaru, najbolje im odgovaraju klasična i laganija suha vina poput žlahtine i škrleta.

Vina i deserti

Svi deserti, pa tako slastice, kolači, torte, sladoled, pa i voće, se odlično slažu sa slatkim, desertnim vinima, ali je važno paziti da odabrano vino ima više sladora od same slastice koja se konzumira. Slatka malvazija, muškat, te slatki pjenušci idu odlično uz voće, a uz druge slastice, torte i sladoled se također poslužuju slatka crna i bijela vina te polusuhi i slatki pjenušci, ali i maraština, traminac iz ledene berbe, poluslatki chardonnay i prošek

Ako se odlučite za zapečene štrukle, rizling je pravi izbor, dok se uz savijače od jabuke i višanja najbolje slaže vino muškat. Uz bučnicu je najbolji izbor frankovka, uz palačinke s orasima, orahnjaču i makovnjaču paše idealno traminac. Fritule i crveni muškat su super spoj, kao i rožata, fritule i kroštule s prošekom.

Koje vino odabrati za poklon

Prilikom biranja vina za poklon, odabir ovisi o prigodi i o samoj osobi kojoj vino poklanjate. U slučaju da ste pozvani kao gost na ručak ili večeru, dobro je obratiti pozornost na vrstu jela koje će domaćin ili domaćica pripremati, stoga je pametno da ih unaprijed pitate kako bi znali koje vino kupiti. Ako vino poklanjate kao rođendanski ili prigodni poklon, također je dobro znati kakva pića određena osoba voli kako bi si olakšali biranje. 

Večera s vinom - nazdravljanje

Postoje mnoga vina koja dolaze u prigodnim kutijama, paketima i posebnim pakiranjima što će dodatno vizualno uljepšati poklon. Evo nekih naših preporuka vina, pjenušaca i šampanjaca, od nekih jeftinijih pa sve do skupljih izbora, kako bismo vam barem malo olakšali odabir:

Ako među našim prijedlozima niste pronašli idealno vino, pogledajte cijelu ponudu vina, pjenušaca i šampanjaca na našem webshopu i pronađite svog favorita!