Jeste li stariji od 18 godina?
PODSJEĆAMO VAS DA ALKOHOL KONZUMIRATE ODGOVORNO I UMJERENO
Kultno piće iz filmova prepoznatljivo po čašama iz kojih se ispija. Saznajte sve zanimljivosti o martiniju.
Martini je i dan danas jedan od najpopularnijih koktela diljem svijeta. S obzirom na to da postoji talijanski brend vermoutha naziva Martini, ljudi često pomiješaju brend Martini koji proizvodi piće Martini Bianco s kultnim koktelom istog naziva. Jedan od sastojaka ovog koktela je vermouth, ali se u njega još dodaju i gin ili votka.
Istina je da su Amerikanci bili zaluđeni Martini-votkom, dok će se većina koktel majstora složiti da je gin sastojak pravog martinija. No, kako je Martini dosegao vrhunac slave i postao kultno piće otkrivamo u ovom blogu!
Postoje brojne teorije o podrijetlu koktela, kao i brojne verzije i recepti. Tradicionalni martini sadrži gin i suhi vermouth koji se poslužuje izuzetno hladan s ukrasom od zelene masline ili limuna. Ako ćemo pričati o originalnom Martiniju koji je nastao početkom prošlog stoljeća, sastojao se od jednakog omjera gina i suhog vermoutha, ali neki velikani, poput Jamesa Bonda, ipak preferiraju inačicu ovog koktela s votkom – i to protresen, ne promiješan. Ova fraza se prvi put spomenula u romanu Diamonds are forever 1956.godine, a u filmu tek 1958.godine kada je izašao Dr. No.
Bond nije jedini obožavatelj ovog koktela, a to dokazuje i izjava Ernesta Hemingwaya u romanu Zbogom oružje: “Nikad nisam okusio ništa tako hladno i čisto… Zbog njih se osjećam civilizirano” u kojem progovara o svojoj očaranosti ovim pićem.
Čini se da popularnost Martinija nikad nije prestala, a posebno je bila izražena tijekom 1950-ih i 1960-ih, kada je u Americi takozvani “ručak s tri martinija” bio široko rasprostranjena praksa za kozmopolitske rukovoditelje i poslovne ljude.
Postoje su 3 osnovne verzije ovog koktela:
Koja je razlika između ovih vrsta Martinija? Što se manje vermoutha stavi u koktel, to je Martini suši. U Martini Extra Dry ide najmanje vermoutha, ponekad gotovo ništa, a u Wet Martini najviše – čak trećina zapremnine koktela je vermouth, što samim time znači i da je koktel slađi.
Kao i kod svih izvrsnih koktela, cilj je pronaći idealnu ravnotežu između sastojaka, bilo slatko-kiselih ili gorkih i suhih. Vrlo je važno imati na umu da će vaš omiljeni stil Martinija ovisiti o vlastitim preferencama, zato se nemojte bojati eksperimentiranja i isprobavati razne vrste Martinija. Verzija Martinija u kojoj se gin i vermouth miješaju pola-pola omjera se naziva Gin & It – a ‘it’ označava talijanski vermouth.
Vermouth je alkoholno piće na bazi vina, a ujedno je i glavni sastojak Martini koktela. Proizvodi se jačanjem vina dodatnim alkoholom i vrsta je aromatiziranog vina koje se dalje aromatizira maceracijom bilja i raznih biljaka.
Vermouth se često dijeli na talijanski (obično slađi) i francuski (obično suši). U njegovoj pripremi se koristi velik broj raznolikih biljnih vrsta, a najčešće sadržava pelin, tj. slatki pelin koji mu daje slatkoću. Slatkoća samog Martinija ovisi o slatkoći Vermoutha koji se koristi za pripremu koktela. Vermouthi mogu biti na bazi crnog ili bijelog vina i klasificirani su od ekstra suhih do poluslatkih ili slatkih.
Postoje različite verzije ovog pića – neki ljudi preferiraju Martini s ginom, a drugima je draža verzija s votkom. Neki ga piju protresenog, neki promiješanog, ali koja je zapravo razlika između te dvije vrste spravljanja? Ako je vjerovati istraživanju kanadskog odijela za biokemiju, u protresenom martiniju se molekule hidrogen peroksida smanje na 0,072%, dok se miješanjem smanje na 0,157%, čime su znanstvenici zaključili da promiješani Martini sadrži više antioksidansa od protresenog. Osim što ga rashladi, miješanje Martinija, pa tako i bilo kojeg drugog pića, dovodi i do razrijeđivanja samog koktela, što znači i smanjenje intenziteta samih sastojaka.
Postoje neka pravila za spravljanje Martinija, koja neovisno o sastojcima od kojih se radi, moraju biti poštovana. Evo nekih pravila kojih se potrebno pridržavati za pripremu savršenog Martinija:
Pravilo broj 1
Najbitnije pravilo za Martini je da svi sastojci koji se koriste za koktel moraju biti dobro ohlađeni kako bi okus bio valjan.
Pravilo broj 2
Kako se Martini ne bi ugrijalo na sobnoj temperaturi, potrebno ga je servirati u čašama maksimalne veličine od 150ml. Vjerujemo da mislite kako veće čaše znače više Martinija, a samim time i više užitka, ali nažalost velika čaša znači i brže zagrijavanje, što umanjuje užitak ispijanja ovog hladnog klasika.
Pravilo broj 3
Led, led, led. Led je ključ savršenog Martinija, tako da je potrebno pripaziti da je led svjež kako bi svi sastojci ovog koktel došli do izražaja. Često se led stavi u čašu dok se koktel spravlja, a zatim se izvadi i Martini se posluži hladan, ali bez leda.
Protreseni ili promiješani, s ginom ili votkom, s dodacima poput limuna ili maslina – sve je stvar osobnih preferenci. Ovaj jednostavni koktel možete personalizirati dodacima po želji dokle god su glavni sastojci na broju i koktel je poslužen hladan.
Glavni recept za klasični Martini je jednostavan – ⅙ votka ili gin i ⅚ suhog vermoutha, uz dodatak limuna ili masline u čašu. Koktel majstori često lagano stišću masline kako bi iscijedili par kapi ulja u Dirty Martini i obogatili njegov okus, te ih zatim ubace u čašu ili postave na čačkalicu ili ražanj-štapić i dodaju Martiniju. Ovisno želite li postići slatko-masni ili kiselo-suhi okus, birate između različitih sastojaka kojima želite obogatiti ovaj koktel.
Nije rijetkost da se čaše za Martini drže u hladnjaku kako bi se dodatno osiguralo da će posluženi Martini biti hladan. Martini je jako poseban koktel – potrebno je da bude hladan i da se njegova hladnoća što duže održi, a tome služe i posebne Martini čaše.
Martini čaše imaju dugi stalak i stopicu upravo iz razloga kako bi se temperatura pića što dulje održala na nivou – što je sadržaj pića udaljeniji od stola ili šanka na kojem se nalazi, i što je manja površina kojom rukom obuhvaćamo čašu, manje su šanse za zagrijavanje Martinija i za održavanje njegove temperature. Također, široki i zvonoliki oblik omogućuje ravnomjeran raspored hlađenja tijekom otapanja leda i osigurava da je svaki gutljaj ovog koktela rashlađen.
Zanimljiv oblik Martini čaše daje posebnu eleganciju i profinjenost u ispijanju ovog klasika među koktelima. Prilikom ispijanja se jednom rukom drži stalak same čaše, a drugom rukom se pridržava baza čaše kako bi se održala stabilnost.
Veća izloženost zraku pomaže samom piću da se otvori i da se okusi cijeli spektar okusa koje sadržava. Zvonolik izgled i strmo nagnute strane također sprječavaju odvajanje sastojaka koktela i pomažu u podupiranju čačkalice na koje se često slažu masline kao dodatak Martiniju.
Martini čaše dolaze u različitim veličinama – manje od 90ml i velike koje idu čak do 300ml, ali optimalna veličina Martini čaše je između 120 i 150ml.
Jedna od poznatijih verzija ovog klasika je Dirty Martini koji smo već i spomenuli, a radi se od suhog vermoutha, gina i soka od maslina te dodatka zelene masline u čaši.
Također je Gibson jedan od poznatijih, a ovisno o tome stavite li u njega votku ili gin, postoji Votka Gibson i Gin Gibson. U ovu verziju koktela se najčešće dodaju ukiseljene lučice i otopina masline, te se poslužuje hladan, ali bez leda.
U Martini se ponekad i dodaje malo soli i crne sušene masline – varijacija je bezbroj, a sve ovisi o vrsti vermoutha i gina koje koristite u koktelu, te osobnim željama i ukusu. Nemojte se bojati isprobavanja drukčijih recepata i varijacija ovog pića koje je toliko jednostavno, a opet svaki Martini može biti toliko poseban i drukčiji – sigurni smo da ćete pronaći favorita koji će vas oboriti s nogu!