Cugaklik.hr Logo

Zabranjena prodaja alkohola osobama mlađim od 18 godina.

Jeste li stariji od 18 godina?

PODSJEĆAMO VAS DA ALKOHOL KONZUMIRATE ODGOVORNO I UMJERENO

  • Sigurno online plaćanje i brza dostava

Nacionalna žestoka pića u zemljama Europe

Svaka država je posebna po svim svojim obilježjima, pa tako i po tradicionalnim nacionalnim pićima koja se u njoj proizvode i konzumiraju. Kako tijekom putovanja svi vole isprobavati domaće delicije i nacionalna jela, tako se isprobavaju i pića specifična za zemlju koja se posjećuje. Kroz ovaj blog proputujte s nama po Europi i saznajte više o europskim žestokim pićima!

Alkohol u Europi

Preferencije za alkohol u Europi razlikuju se od zemlje do zemlje – u srednjoj Europi se najviše pije pivo, a među glavnim državama su Belgija, Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Danska, Norveška i Njemačka, dok se na Mediteranu u zemljama poput Španjolske, Portugala, Italije, Grčke i Cipra preferira vino.

Zemlje koje su značajni proizvođači i potrošači žestokih alkoholnih pića, a posebno votke su Švedska, Norveška, Island, Finska, Estonija, Latvija, Litva i Rusija. Preferencija votke ponekad je povezana isključivo sa slavenskim zemljama Srednje i Istočne Europe, jer su one povijesna domovina votke (Poljska i Rusija su nacije koje su najčešće povezane s izumom pića). Prije 19. stoljeća votka se smatrala “narodnim pićem” što je bilo uobičajeno među seljaštvom koje je činilo većinu stanovništva u većini zemalja tog doba, dok je aristokracija preferirala uvozna vina ili druga alkoholna pića koja su se smatrala manje plebejski.

Iz svega navedenog možemo donijeti sljedeći zaključak – mediteranske zemlje su najveći ljubitelji vina, u srednjoj Europi se najviše preferira pivo, a države na sjeveroistoku Europe najviše konzumiraju žestoka pića, osobito votku.

Najdraže vrsta alkohola u Europi. Izvor: Reddit

Više informacija o konzumaciji i utjecaju alkohola u EU možete saznati iz izvještaja WHO-a iz 2019.

Europske države s najvećom proizvodnjom i konzumacijom alkohola

Tržište alkoholnih pića u Europi jedno je od najvećih na svijetu. Zapadna Europa predstavljala je tržišnu vrijednost od približno 359 milijardi eura u 2020, dok je vrijednost istočnoeuropskog tržišta iznosila je oko 92 milijarde eura u 2018. godini.

Industrija alkoholnih pića u Europi izvor je četvrtine svjetskog alkohola i više od polovice svjetske proizvodnje vina. Trgovina je još više usmjerena na Europu, sa 70% izvoza alkohola i nešto manje od polovice svjetskog uvoza uključuje Europsku uniju.
Što se tiče ispijanja alkohola, europske zemlje imaju tendenciju da konzumiraju više alkohola u usporedbi s drugim regijama u svijetu. Međutim, konzumacija alkohola nije homogena u cijeloj Europi – najniža razina registrirana je u sjevernim i južnim državama članicama EU, a najviša u srednjem pojasu zemalja.

Njemačka, Češka i Litva zemlje su s najviše pijenja u Europi, dok su Norveška i Italija zabilježile najnižu konzumaciju alkohola na cijelom kontinentu.

Pluteni prikaz Europe

Koja država je poznata po kojem piću?

Jeste li znali da se najmanje 18% turista vraća se s inozemnih putovanja s alkoholnim pićima, noseći u prosjeku više od 2 litre čistog alkohola po osobi u nekoliko zemalja?

Kako bi vas bolje upoznali s tradicionalnim europskim alkoholnim pićima, sastavili smo listu nekih od najpoznatijih pića po državama. Evo nekih od najpoznatijih alkohola koje trebate isprobati kod sljedećeg posjeta nekih od država s našeg popisa!

Češka – Becherovka

Becherovka je alkoholni liker proizveden od 32 vrste mješovitog bilja i začina, alkohola, prirodnog šećera i vode iz Karlovy Varya. Ovo piće već godinama turisti nose kući kao glavni tradicionalni češki suvenir, a prilikom konzumiranja, najbolje je poslužiti hladnu uz kocku leda bez ikakvih dodatnih dodataka. Becherovka najčešće ima aromu cimeta i đumbira, a sadrži 38% alkohola.

Mostovi u Pragu, Češka

Engleska – gin i viski

Gin je destilirano alkoholno piće koje svoj prevladavajući okus dobiva iz borovice – bobica kleke (Juniperus communis). Ovaj alkohol se proizvodi u cijelom svijetu, ali je prvenstveno nacionalno piće Engleza, a najpoznatiji je u kombinaciji s tonikom. Osim gina, i viski se također smatra nacionalnim pićem Engleske.

Turska – mastika ili raki

Mastika ili “raki” je popularno tursko piće posebno po svom zamjetnom okusu smokve. Definira se kao nacionalna turska rakija od smokve u koju se dodaje sjemenje slatkog komorača i šećera koje ovom piću daje poseban okus slatkog likera.
Rusija – votka i kvass
Votka je žestoko alkoholno piće, najčešće bezbojno, nastalo destilacijom žitarica . Ime potiče od slavenske riječi „voda“, kao deminutiv u ruskom jeziku. Klasična ruska votka ima 40% alkohola – to se pripisuje ruskim standardima koje je 1894. godine uveo Aleksandar III i prema istraživanju Dmitrija Mendeljejeva.

Španjolska – sangria

Sangria je tradicionalno Španjolsko piće koje se radi od crnog ili bijelog vina i voća. U sangriu se najčešće dodaju limun, naranča, grožđe, ananas, dinja, breskva i mango, a dodatno se zaslađuje medom ili šećerom. Naziv ovog pića potječe od španjolske riječi “sangre” što u prijevodu znači krv, a osim u Španjolskoj, jako je popularna i u Portugalu.

Sangria u točioniku

Škotska – viski

Škotski viski se proizvodi iz smjese ječma, vode i kvasaca, a često se dodaju cjelovita zrna drugih žitarica i topljeni šećer za aromu. Scotch mora imati maksimalan postotak alkohola 94,8%, a dozrijeva u drvenim bačvama od hrasta minimalno 3 godine. Škotski viski se dijeli na 3 vrste: “Malt”, “Grain” i “Blended”. Osim što se Malt pravi isključivo od ječma, svaki malt u svom imenu mora nositi naziv destilerije iz koje dolazi, a dijeli se na “Vatted Malt” (više destilerija), i “Single Malt” (jedne destilerije, ali više različitih bačvi). “Grain” se dobiva destilacijom sladnih i nesladnih žitarica koje se kuhaju pod pritiskom i destiliraju na niskim temperaturama, a okusom je mnogo jači od “Malt” viskija. “Blended” viski nastaje mješavinom dvije vrste viskija, a jedan od najpoznatijih vrsta je Ballantine’s.

Francuska – konjak

Konjak je poznati francuski alkohol koji je specifičan po proizvodnji isključivo u pokrajini Cognac koja se nalazi na jugozapadnoj obali Francuske. Konjak je zapravo vrsta brandya, odnosno destiliranog vina, a 6 područja na kojima se proizvodi su Grande Champagne, Petit Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois i Bois Ordinaires. Svaki konjak mora biti napravljen od jedne vrste ili kombinacije od maksimalno tri vrste grožđa, najčešće je riječ o grožđu sorte Ugni Blanc, a starenje konjaka mora trajati barem dvije godine.

Cipar – zivana/zivania

Zivania ili zivana je poznato piće na Cipru, a zapravo je destilat koji nastaje od grožđa i kožica grozdova koje su preostali višak nakon proizvodnje vina. Ovo jako piće sadrži oko 45% alkohola a poslužuje se najčešće kao dobro rashlađeni aperitiv uz pršut, orahe i tradicionalne ciparske slastice.

Grčka – ouzo

Ouzo ili uzo je tradicionalno grčko piće dobiveno destilacijom grožđa, a poznat je kao grčka rakija. Poslužuje se kao aperitiv, a uloga mu je da otvori apetit i da pripremi nepce za specijalitete grčke kuhinje. Obično se pije polako uz jelo, a najbolje paše uz svježu ribu, pomfrit, masline i feta sir. Prozirne je boje, ali kada se pomiješa s vodom, postaje mutne bijele boje zbog ulja anisa koje se nalazi u sastavu ovog pića.

Ouzo u boci i čašici

Mađarska – palinka

Palinka je tradicionalna mađarska voćna rakija s postotkom alkohola koji varira između 37% i 86%, a radi se od domaćih slatkih plodova voća kao što su šljive, marelice i trešnje. Poslužuje se sobne temperature, bez leda, kako hladnoća ne bi ublažila sve okuse koje pruža, a boja palinke ovisi o voću od kojeg je proizvedena.

Island – Brennivín

Brennivín je islandsko piće s okusom kima, a tradicionalno se poslužuje što hladnija.
Sadrži 37% do 40% alkohola, a okusom je poput nezaslađene rakije, a prilično je slična votki budući da su oba alkohola napravljena od fermentiranog krumpira. Brennivín se proizvodi samo na Islandu, pa je posjet Islandu idealna prilika za isprobavanje ovog pića.

Litva – Midus

Midus je litvanska medovina izrađena od meda, žita i vode. Baltičani stoljećima proizvode medicu, koristeći med kao glavni sastojak, a zatim dodaju limun, cimet i majčinu dušicu kako bi poboljšali okus. Ovo posebno piće se može kušati u litvanskim lokalnim barovima, ali i kupiti u trgovinama i ponijeti kući kao suvenir s putovanja.

Nizozemska – Jenever

Genever ili Jenever je izvorni stil gina, koji datira iz Nizozemske iz 16. stoljeća. Umjesto da koriste neutralni alkohol od žitarica, stvara se sladni vinski alkohol koji je prevladavajući okus gina. Zrna se ostave da fermentiraju negdje oko pet dana, a zatim se pretvaraju u kašu, koja je slična onoj kako se izrađuje viski. U genever se dodaju i različite biljke, uključujući smreku, ali i začini kao što su klinčić, kim, đumbir i muškatni oraščić.

Poljska – vodka

Da bi napitak stekao privilegiju nazivati ​​se poljskom votkom, mora se destilirati iz poljskog krumpira ili žitarica (raž, pšenica, zob, tritikale ili ječam). Ražena votka najbogatija je i najintenzivnija po pitanju okusa i arome, a često ima orašaste note i intenzivan okus, dok su votke od pšenice općenito glađe i nježnijeg okusa. Najpoznatija poljska votka je Belvedere.

Rumunjska – tuica

Țuică (tuica, tzuika, tsuika, tsuica ili tzuica) je tradicionalni je rumunjski alkohol koji sadrži između 24% i 65% alkohola, a radi se od šljiva. Ostala alkoholna pića koja se proizvode od drugog voća ili od žitarica zovu se “rachiu” ili “rachie”. Țuică je ujedno i temeljni sastojak tradicionalnog rumunjskog konjaka od aromatiziranog jakog voća s kavom.

Hrvatska – šljivovica, pelinkovac, viljamovka

U većini balkanskih zemalja, rakija je glavno žestoko piće, pa tako svaka država ima jednu ili više rakija kojima se ponosi, a jedna od poznatih rakija u Hrvatskoj je šljivovica. Šljivovica je vrsta alkoholnog pića koje sadrži 25% – 70% alkohola. Kod nas se najviše proizvodi u Lici i Slavoniji, a osim u Hrvatskoj, proizvodi se i u Bugarskoj, Srbiji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Makedoniji, Poljskoj, Rumunjskoj i Austriji.

Još jedno poznato domaće piće je pelinkovac. Pelinkovac je liker gorkog okusa koji se proizvodi od pelina uz dodatak 26 različitih ljekovitih biljaka koje mu daju specifičnu aromom i poseban mirisa, a sadrži do 35% alkohola i pije se ohlađen bez leda.

Viljamovka je jedna od najcjenjenijih voćnih rakija koja se radi od posebne sorte kruške – viljamovke, ili kako se još naziva, kruška Williams. Viljamovka je kasna ljetna sorta kruške koja punu zrelost dostiže u kasno ljeto, a otkrivena je oko 1770.godine u Engleskoj kao slučajni sjemenjak. Ova rakija nije nacionalno hrvatsko piće, već se najviše povezuje s Francuskom, Švicarskom i Njemačkom, ali je među omiljenim pićima Hrvata. Osim rakija, Hrvati su također i veliki ljubitelji vina i piva.

Nakon poprilično opsežnog popisa nacionalnih Europskih pića, vrijeme je i za degustaciju nekih, a sada to možete i iz udobnosti vašeg doma. Posjetite naš webshop i naručite na kućnu adresu neke od vaših favorita – živjeli!